background
25-11-2019

6 - 10 July 2020 Punto Arte Festival

6 - 10 July 2020 Punto Arte Festival

From 6-10 July 2020 Punto Arte organizes its second Punto Arte Festival in Mazzolla and Volterra in Tuscany, Italy. Beautiful concerts, being part of Donizetti's opera Rita on the piazza of Mazzolla, stunning views, great local food and wine and good company. 

​Read more about the festival and watch last editions pictures here.

13-09-2017

Jan Willem de Vriend benoemd tot “Premier chef invité” van het orchester national de Lille (ONL), 2017-2020.

Jan Willem de Vriend benoemd tot “Premier chef invité” van het orchester national de Lille (ONL), 2017-2020. Eerder deze middag maakte de directie van ONL de benoeming bekend van Jan Willem de Vriend als “Premier chef invité”.
 
De Vriend debuteerde vorig seizoen bij het Orchestra National de Lille. Het succes van de verfrissende, verrassende en aanstekelijke concerten waarmee hij publiek en orkest veroverde, was voor het orkest en zijn directie reden tot een vaste verbintenis over te gaan.
 
De enorme kennis en bevlogenheid die voor De Vriend als kenmerkend kunnen worden beschouwd resulteerde in Lille tot geweldige concerten. Voor de volgende seizoenen gaan het Orchestre National de Lille en De Vriend zich intensief bezighouden met muziek uit het klassieke en vroeg romantische repertoire.
 
Afgelopen juni werd na 11 jaar afscheid genomen als chef-dirigent van het Orkest van het Oosten en met deze benoeming komt het aantal vaste posities van De Vriend op drie. Verder is hij sinds 2016 “Eerste gastdirigent” van het Orquesta Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (waarvan het contract onlangs weer met 3 jaar is verlengd) en sinds 2015 “Vaste dirigent” bij het Residentie Orkest te Den Haag.
 
François Bou, Algemeen directeur ONL:
“Wij zijn verheugd om samen te werken met zo’n fantastisch musicus, die ook nog eens een aardige man is en een geweldig gevoel voor humor heeft.”
 
De Vriend, Premier chef invité ONL: 
“Het Orchestre National de Lille is niet alleen een uniek orkest, ook de zaal en het publiek zijn dat.” 
 
16-06-2017

Beethoven's Third Piano Concerto also separately available on one cd

Beethoven Of course you have spotted it already: the new 3-cd box with the complete piano concertos of Ludwig van Beethoven performed by pianist Hannes Minnaar, The Netherlands Symphony Orchestra and conductor Jan Willem de Vriend. The only thing that was missing, after the first two albums in this series, was the Third Piano Concerto, and now the recordings are complete and put together in a fine box, but the concerto is also available separately!

Because of circumstances the production of this series could not be completed as was intended. That is why this could not be produced as a full cd with the concerto plus additional music to complete it, but rather only the missing piano concerto could be recorded. This way the set was indeed completed as was the intention and is now available in one box. This was the wish of orchestra, soloist, conductor and record company: to be able to complete the cycle and offer it to the music lover as a full series.

But, since there are music lovers among you that have already bought the other two volumes and do not want to purchase the whole box to be able to hear and enjoy the third and last volume, there is a possiblity to buy the album with only the Third Piano Concerto. It is available as a 'limited edition' and can only be purchased on the website of Challenge Classics for a special prize of € 12,95 (with a smaller booklet)
And also digitally via Itunes
 
02-06-2017

Hannes Minnaar plays Beethoven's Five Pianoconcertos

Hannes Minnaar plays Beethoven Over a period of three years, pianist Hannes Minnaar recorded all five of Ludwig van Beethoven's piano concertos together with The Netherlands Symphony Orchestra led by Jan Willem de Vriend. So far, two single volumes had been issued: one including Concertos Nos. 4 & 5, which was acclaimed by Gramophone as: "beginning a Beethoven cycle with the Fourth and Fifth Concertos is a bold move but one that pays off in all sorts of ways", and one volume including Concertos Nos. 1 & 2, which was welcomed by the same magazine for “its pleasing mix of finesse and drive”. A new box set is released with these concertos and the so far unissued Concerto No. 3. 
31-03-2015

Jan Willem de Vriend voor vier jaar als vaste dirigent verbonden aan Residentie Orkest

Jan Willem de Vriend voor vier jaar als vaste dirigent verbonden aan Residentie Orkest Jan Willem de Vriend verbindt zich voor vier jaar als vaste dirigent aan Residentie Orkest. Zijn benoeming maakt onderdeel uit van nieuwe dirigentenstructuur van het orkest.

Den Haag, 21 maart 2014 - De Nederlandse dirigent Jan Willem de Vriend is benoemd tot vaste dirigent van het Residentie Orkest. Met ingang van 1 augustus 2015 zal De Vriend gedurende een periode van vier jaar gemiddeld zes weken per seizoen het orkest leiden. De Vriend geldt als een autoriteit op het gebied van de barok, de klassieken en de vroeg-romantiek. Zijn uitvoeringen kenmerken zich door levendigheid, zeggingskracht en dadendrang.

Roland Kieft, artistiek directeur van het Residentie Orkest: “We zijn bijzonder blij met de komst van Jan Willem de Vriend. Zijn concerten afgelopen najaar met Haydn en Beethoven behoorden tot de hoogtepunten van 2013. Hij heeft een overtuigende maar geen dogmatische visie op een aantal van de stijlperiodes waarin wij als orkest in de komende jaren het verschil willen maken. Daarnaast kan hij op een geweldige manier met publiek communiceren.”

Jan Willem de Vriend: “Ik vind het een eer om bij het Residentie Orkest aan het werk te gaan. Een orkest met een enorme geschiedenis dat niettemin in korte tijd een overtuigende nieuwe visie op haar rol in de symfonische muziek heeft weten te formuleren. Ook de komst van het nieuwe Spuiforum vormt een grote aantrekkingskracht. “

Nieuwe dirigentenstructuur
De benoeming van Jan Willem de Vriend vormt onderdeel van een nieuwe dirigentenstructuur van het Residentie Orkest. Hierbij ziet het orkest geen rol meer voor een chef-dirigent. In de nabije toekomst zal het Residentie Orkest naast Jan Willem de Vriend een tweede vaste dirigent aanstellen die de jongere generatie zal representeren. Deze dirigent zal van betekenis zijn voor de laatromantiek en de 20e & 21e eeuw en zal ook een rol gaan spelen binnen de bijzondere projecten die plaatsvinden in het Paard van Troje. De twee vaste dirigenten opereren naast vaste gastdirigent Richard Egarr. Jan Willem de Vriend zal zijn rol bij het Residentie Orkest combineren met die van chef-dirigent bij het Nederlands Symfonie Orkest. Op 11 en 13 april is Jan Willem de Vriend te zien bij het Residentie Orkest tijdens het concert ‘A Midsummer Night’s Dream’.

Creatieve concertformats
Het Residentie Orkest, opgericht in 1904, heeft een nieuw portfolio ontwikkeld waarin het voor ervaren én onervaren publiek van betekenis wil zijn. Het ziet daarnaast voor zichzelf een voortrekkersrol in het aanreiken van nieuwe, creatieve concertformats. Met ruim 27.000 bezoekers op jaarbasis geldt het Residentie Orkest als landelijke autoriteit op het gebied van muziekeducatie.
 
 
18-07-2013

Nederlands Symfonie Orkest o.l.v. Jan Willem de Vriend genomineerd voor de Klassieke Edisons

Nederlands Symfonie Orkest o.l.v. Jan Willem de Vriend genomineerd voor de Klassieke Edisons Op 18 juli zijn de genomineerden van de Klassieke Edisons bekend gemaakt. Voor ‘Het Orkest’ zijn het Nederlands Symfonie Orkest onder leiding van Jan Willem de Vriend genomineerd met de Symfonieën van Beethoven. “Ook als u al een aantal Beethovens door topdirigenten en -orkesten in de kast heeft staan: deze box verdient een eigen plekje, met name vanwege De Vriends originele, energieke, gedurfde en meeslepende visie” alsdus Stichting Edison.

Ga naar www.edisons.nl/klassiek en stem voor Jan Willem de Vriend voor ‘Het Orkest’
Begin september worden de winnaars bekendgemaakt, dan zal ook meer informatie over de uitreiking van de Klassieke Edisons volgen.
01-06-2013

Radio 4 prijs 2012!

Radio 4 prijs 2012! Klassieke publieke zender looft creatieve en vrijdenkende musicus.

Dirigent Jan Willem de Vriend ontvangt de Radio 4 prijs 2012. Dit werd op 6 juni bekend gemaakt in het radioprogramma Ochtend op 4 waar De Vriend te gast was. Op zondag 18 november reikt Radio 4 de prijs uit tijdens een speciaal concert in Muziekgebouw aan 't IJ, waarbij De Vriend de programmering mag vormgeven. Aan de prijs is een sculptuur verbonden en een bedrag van € 5.000, te besteden aan een zelfgekozen goed doel.

De klassieke zender kent de Radio 4 prijs jaarlijks toe aan een musicus, ensemble of concertinstelling die zich op onderscheidende manier heeft beziggehouden aan het presenteren van klassieke muziek aan een breder publiek. Zo ging de prijs eerder al naar Theo Olof, Jaap van Zweden en het Nederlands Blazersensemble.
Radio 4 roemt Jan Willem de Vriend om zijn creatieve bijdragen aan de klassieke muziek. Het juryrapport noemt het vermogen van De Vriend om klassieke muziek actueel te laten klinken en zijn inzet om minder bekende muziek te presenteren aan een groter publiek maar ook zijn grote muzikale veelzijdigheid.

Zendermanager van Radio 4 licht toe: "Jan Willem de Vriend is naast een bijzonder musicus een ambassadeur voor de klassieke muziek in de ruimste zin van het woord. Zijn enthousiasme voor muziek is aanstekelijk en stimuleert je de klassieke muziek verder te willen ontdekken".
31-05-2013

TV programs De Vriend & his heroes

TV programs De Vriend & his heroes Starting May 6th, Dutch television will broadcast the series De Vriend & his heroes about the director and his Netherlands Symphony Orchestra.
Sundays 6th, 13th, 20th and 27th, 13.00 hrs NTR /Ned. 2
(repeated every following Mondays 24.00 hrs)

In the same month, television station Brava NL is broadcasting Mini Portraits of the same director and his orchestra. For more info www.brava.nl
30-05-2013

Netherlands Symphony Orchestra | Beethoven Symphonies no. 4 & 6

Netherlands Symphony Orchestra | Beethoven Symphonies no. 4 & 6 A refreshing new recording of the Beethoven symphonies (volume 1), through the eyes of conductor Jan Willem de Vriend and his orchestra. De Vriend's name as a symphonic conductor is emerging fast now in the music world, and this first volume of the Beethoven series is a fine musical signature, with which he and his musicians perpetuate themselves.

Since De Vriend was named chief conductor in 2006, the Netherlands Symphony Orchestra has become a notable phenomenon on the Netherlands’ musical scene. It has presented semi-scenic performances of works by Mozart, Beethoven, Strauss and Mendelssohn. There were premieres of works by Offenbach, Say and Mahler. And by substituting historical instruments in the brass section, it has developed its own distinctive sound in the 18th- and 19th-century repertoire. The orchestra performed music by Schumann at festivals in Spain and recorded Beethoven’s complete symphonies conducted by De Vriend. Its long Mahler tradition is being continued in recordings and tours.
29-05-2013

Netherlands Symphony Orchestra | Mahler Symphony no 1

Netherlands Symphony Orchestra | Mahler Symphony no 1 The first performance of the Symphonische Dichtung in Zwei Abtheilungen (Symphonic Poem in Two Parts), later his First Symphony, was conducted by Mahler in Budapest on 20 November 1889. It got a cool if not hostile reception, mainly because of the ‘bizarre, vulgar and cacophonic extravaganza’s’ of the last two movements. At least this was how it was felt, with the public and the critics in bewilderment especially after the finale’s unsurpassed ferocity. The final chords were followed by utter silence, until a few members of the audience hesitantly began to applaud, quickly interspersed with demonstrative sounds of disapproval. Mahler left the hall in devastation, roaming through the dark streets, like an ‘outcast’. Such hostility we cannot imagine anymore with this wonderful music today.

The version which is used on this recording is the 1893-restored version. It comprises two parts and five movements. Part one, called ‘Aus den Tagen der Jugend’: (From the Days of Youth): ‘Blumen-, Frucht- und Dornstücke’ (Flower-Fruit-and-Thorn-Pieces), contains the first three movements: 1. Spring goes on and on; 2. Andante – allegretto (‘Blumine’) and 3. Scherzo (‘Full Sail’). Part two, ‘Commedia umana’ (Human comedy), consists of 4. Funeral March in Callot’s manner and 5. Finale: From Inferno to Paradise.
28-05-2013

Combattimento Consort records Haydn

Combattimento Consort records Haydn The Combattimento Consort Amsterdam recorded four of the less known baryton works by Joseph Haydn under the direction of Jan Willem de Vriend (also chief conductor of the Dutch Symphony Orchestra). Freek Borstlap plays the rarely used and hard to master baryton.

Hob.X:1, 5 and 12 come from a series of six divertimenti for baryton and a larger ensemble consisting of strings and two horns. The source of Hob.X:10 is unclear, but in In the Entwurf-Katalog the work appears in a version for baryton, viola, cello and double bass.

The cd is available from 4 September 2009 and is a Super Audio recording!
27-05-2013

Netherlands Symphony Orchestra | Rudolf Koelman

Netherlands Symphony Orchestra | Rudolf Koelman The programme offered in the new CD by the Netherlands Symphony Orchestra forms a bridge between the two most popular violin concertos of Paganini and the operas of Rossini. Violin soloist on this recording is Rudolf Koelman, former (and first) leader of Royal Concertgebouw Orchestra in Amsterdam.

This grandly performed double bill of Paganini-Rossini opens our ears to Paganini’s operatic style of composing and improvising techniques, underlined by the virtuoso writing and instrumentation of Rossini's semi-improvised overture.

This CD was awarded with the Edison audience prize 2010.

[The cd is available from October 2nd 2009]